Gıda Alerjisi” mi? “Gıda İntoleransı”mı? Peki sizinki hangisi?
Bu iki terim sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılıyor. Her iki durum da belirli gıda maddelerinin tüketiminden sonra ortaya çıksa da, oluşumlarının ardındaki sebep farklıdır.
Gıda alerjilerinde, bağışıklık sistemi alerjik bir reaksiyona katılırken, gıda intoleransı, alerjik olmayan gıdaya karşı aşırı duyarlılık olarak bilinir ve kimyasal bir reaksiyondur.
.
🌾Ana alerjenler süt, yumurta, yerfıstığı, fındık, soya, buğday, balık ve kabuklu deniz ürünleridir. Bu alerjenleri tüketen bazı kişiler gıdalara alerjik reaksiyon gösterebilir. Alerjik reaksiyonların tipik semptomları cilt tahrişleri, bulantı, kusma, ishal ve hayatı tehdit edici anafilaksidir.
Besin intoleransı ise, kişinin belirli yiyecekleri metabolize etmekte veya sindirmekte zorlandığı anlamına gelir.
Vücudumuzda belirli yiyecekleri parçalamak için ihtiyaç duyulan belirli proteinler bulunmadığında , gıdalara karşı bir intolerans gelişir. Bir gıda bileşeni sindirim sistemi içinde tahrişe neden olduğunda da intolerans oluşabilir .
En yaygın olarak bilinen gıda intoleransı laktoz intoleransıdır. Bu durum süt şekeri laktozunu sindirmek için gerekli bir protein olan laktaz eksikliğinden kaynaklanır.
En sık görülenlerden biri de gluten intoleransıdır. .
🌾Besin intoleransları sindirim sistemini etkileyerek, kronik birçok rahatsızlığa neden olurlar: Cilt rahatsızlıkları, kronik yorgunluk, beyin sisi, ödem, şişkinlik, ishal, kabızlık, kilo alma, alerjiler, kulak iltihapları, sindirim sorunları bunlardan birkaçı.
Hangi yiyeceklere intolerans geliştirdiğinizi tespit etmek için; bir yemek günlüğü tutmaya başlayabilirsiniz. Bu şekilde, yemeklerinizi ve yedikten sonra yaşadığınız semptomları izlemeniz mümkün olur.
Yiyecek intoleranslarını tespit etmenin en iyi yolu eliminasyon diyeti uygulayarak, daha sonra intolerans potansiyeli olan yiyecekleri tek tek vücuda tanıtıp, semptomları izlemektir.🌾 @holistikbeslenmeuzmani
@berna.caliss
.