KUŞBURNU ÇAYININ FAYDALARI

Kış aylarında bağışıklığımızı desteklemek, soğuk algınlığından korunmak için bitki çaylardan faydalanabiliriz. Hergün bir bitkinin özelliklerinden bahsetmek istiyorum.

Bugünkü çayımız: Kuşburnu. Herkes tarafından bilinir, hem çay olarak hem marmelat olarak tüketilir. Kuşburnu çayı besin değeri yüksek, kışın tüketebileceğimiz bir çok terapötik değeri olan bir bir çaydır.

Kuşburnu antioksidan özelliğe sahip C vitamini, flavonoidler ve karotenoidler içerir. Ayrıca; betakaroten, krom, niasin, riboflavin, selenyum, sodyum, tiamin, kalay, ham lif ve diyet lifi çok miktarda bulunur. Ortalama miktarda kalsiyum, yağ ve fosfor ve düşük miktarda kobalt, demir, magnezyum, manganez, potasyum, silika ve çinko içerir.

Kuşburnu histamin üreten enzimleri inhibe eden ve saman nezlesi semptomlarının rahatlamasına yardımcı olan protonosiyanidinlerin, fitokimyasalların en doğal kaynaklarından biridir.

Nezle ve soğuk algınlığı durumunda nasıl etki eder: Kuşburnu müsilaj özelliği ile mukus membranları kaplayarak boğazı rahatlatır. Boğaz ağrısı, soğuk algınlığı ve nezle durumlarında oldukça faydalıdır. Solunum, sindirim, idrar ve üreme bölgelerinde bulunan mukus zarları dokuları tahriş ve enfeksiyona karşı koruyan az miktarda mukus salgılarlar. Membranlar kuru ise, hastalanma olasılığınız daha yüksektir. Örneğin, boğaz veya akciğer dokularınız kuruysa, enfeksiyona karşı daha duyarlı olurlar.

Kuşburnunun içerdiği bu müsilajlar mukus zarlarını sindirim sistemi boyunca da kaplar. Bu özelliği ile sindirim sistemini de rahatlatır.

Kuşburnunun hafif bir laksatif etkisi de vardır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir