Ghee diğer adı ile sade yağ, Hindistan’da sık kullanılan, esasında Anadolu ‘da da eskiden beri geleneksel olarak kullanılan bir yağdır.
Ghee bildiğimiz tereyağını sudan arındırmak için kısık ateşte, yavaş yavaş, yakmadan karıştırılarak, üzerinde çıkan köpüğün tamamen alınmasıyla yapılır. Esas tereyağına göre üzerindeki köpüğü atılan bu yağ daha sağlıklıdır. Ayurveda şifa uygulamalarında ghee, en güçlü şifa veren gıdalardan biridir.
Laktoz ve Kazein proteinlerine hassas olan insanların çoğu ghee ile bir sorun yaşamıyor; çünkü bu proteinler, süzme yoluyla çıkarılmış oluyor.
Ghee yani sade yağın, arıtılmış tereyağ da diyebiliriz, diğer yağlara oranla yanma derecesi yüksektir. (240 °C) Bildiğimiz üzere, yağlar yanmaya başladıklarında sağlığa oldukça zararlı serbest radikaller üretirler. O nedenle yanma derecesi yüksek yağlar daha sağlıklıdır.
Ayrıca; CLA ve Bütirik asit, içerir. Araştırmalar, CLA’nın vücut yağını azaltmada, kanser oluşumunu önlemede, inflamasyonu hafifletmekte, kan basıncını düşürmede etkili olabileceğini göstermektedir. Bütirat ise; bağırsak sağlığında merkezi bir rol oynayan kısa zincirli bir yağ asididir ve sağlıklı bağırsak mikrobiyomunu destekler. IBS veya Crohn’s gibi bir rahatsızlıklığınız varsa, oldukça faydalı olucaktır. Butirat ayrıca, kolondaki hücreler için enerji sağlar, bağırsak bariyer işlevini desteklemeye yardımcı olur ve iltihaplanmayı önler.
Ghee de az miktarda K vitamini vardır, ancak genel sağlıklı bir beslenme ve yaşam tarzıyla kombine edildiğinde belirgin bir fark yaratabilir. K vitamini, kan pıhtılaşması, kalp sağlığı ve beyin fonksiyonları için çok önemlidir.